fbpx

Steeds meer gegevens worden beschermd waardoor het voor (online) marketeers steeds lastiger wordt om data te verzamelen en te analyseren.

Wanneer je wilt weten of een campagne, nieuwsbriefartikel of blog succesvol is dan wil je dit natuurlijk wel kunnen aflezen uit de statistieken.

Verschilt het gedrag van de bezoekers via de diverse kanalen? Op welk tijdstip zijn ze het meest actief met het openen en lezen?

Ik zie nog vaak dat bedrijven simpelweg een linkje van hun website delen. Het nadeel hiervan is dat je in Google Analytics vervolgens de herkomst van een klik niet meer kunt achterhalen.

Hoe kun je dit dan nog wel achterhalen? Door gebruik te maken van een UTM-code. Ook wel link tagging genoemd.

Je codeert je link met een speciale tag van Google. Deze tag heet UTM (Urchin Tracking Module). Door het toevoegen van een UTM-code wordt extra informatie toegevoegd aan de URL. Wanneer iemand klikt op de link slaat Google Analytics de informatie van de URL op in een cookie. Hierdoor kan je de acties en reis van de bezoeker op je site precies volgen. En dat is handig!

Ga dus voortaan naar een website als: https://ga-dev-tools.web.app/campaign-url-builder/. Knal hier jouw link in bij website url. Geef je campagne eventueel een ID geef de source aan (bijvoorbeeld LinkedIn), geef bij campaign medium social aan en geef de campagne eventueel ook nog een naam.

Nog één laatste tip: verkort de link vervolgens in Bitly voor bijvoorbeeld Facebook. LinkedIn kort deze ellenlange link automatisch in.

Succes!